Projekt „Cesta za poznáním II. – Příroda kolem nás“

V úterý 19. 9. 2023 se 22 vybraných žáků ze 7. – 9. ročníku společně se 2 učiteli vydalo do Prahy na třídenní vzdělávací program. Celý program byl založen na získání všeobecných poznatků z oblasti biologie, přírodopisu, fyziky, zeměpisu.

První den po příjezdu jsme vyjeli lanovou dráhou na Petřín. Krátkou procházkou přes Strahovský klášter naše kroky směřovaly do areálu Pražského hradu. Tady jsme měli zamluvenou odpolední komentovanou prohlídku katedrály sv. Víta, prohlídku Starého královského paláce, baziliky sv. Jiří a Zlaté uličky. Po Starých  zámeckých  schodech jsme došli až na Malou Stranu, na Kampu. Přes Karlův most jsme spletitými uličkami přešli až na Staroměstské náměstí k orloji.

Druhý den jsme odjeli do Tróje, kde se nachází Zoologická zahrada hl. města Prahy. Během celého dopoledne jsme měli možnost prohlédnout si venkovní i vnitřní expozice, pavilóny se zvířaty a mnoho dalších zajímavých staveb. Odpoledne jsme pak přešli do areálu Botanické zahrady v Troji. Nejprve jsme si prohlédli venkovní expozice s obrovským množstvím různých druhů stromů, keřů, rostlin a květin. Pak nás už čekala komentovaná prohlídka skleníku Fata Morgana. Během jedné hodiny jsme získali představu o vysokohorském mlžném lese, seznámili jsme se s rostlinstvem tropického i subtropického klimatického pásma světa, s rybami tropických řek i jezer.  

Třetí den nás čekala prohlídka historické budovy Národního muzea. Během komentované prohlídky expozice Zázraky evoluce (Biodiverzita živočichů) jsme v jednotlivých sálech postupně získali  informace o  světě zvířat, od bezobratlých živočichů až po savce. Zvířata jsme viděli v jejich přirozeném prostředí a pohybu. Nejvíce nás zaujaly modely žraloka bílého, plejtváka malého nebo největší model na světě krakatice obrovské, který má na délku 17 metrů. Samostatně jsme si pak prošli i další expozice – Okna do pravěku, Sál minerálů, Dějiny. Odpoledne nás už všechny čekala zpáteční cesta domů.

Celý naplánovaný projekt se našim žákům velmi líbil. Během tří příjemných, ale časově náročných dnů, žáci získali nové vědomosti, poznatky a zážitky nejen z přírodovědné oblasti. Krátce nakoukli i do historie a současnosti hlavního města Prahy. Získali tak i další tipy na zajímavá místa, památky, muzea,  atrakce nejen v Praze, ale i v blízkém okolí.

Zároveň děkujeme všem žákům za velmi aktivní přístup během celého projektu, za znalosti a vědomosti, které prokázali během všech komentovaných prohlídek.

Ing. Romana Šebestová, Mgr. Alena Gomolová

Projekt byl realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.